Ikken in de overgang

Geplaatst op 24 januari 2018

Dit is Francien Oomen met Tang, haar innerlijke criticus. Francine Oomen is een bekend jeugdboekenschrijfster. Op haar 52-ste kreeg ze een writers block, ‘lag een tijd braak’ zoals ze haar overgang treffend bestempelt en ging tekenen. Zo ontstond het boek Oomen stroomt over.

Dit plaatje heb ik op een avond gekozen toen ik me vol frustratie zat voor te bereiden op onze nieuwjaarsbijeenkomst. Het wilde maar niet lukken; ik was boos op mezelf. Mijn innerlijke critica, waarmee ik allang vriendschap dacht te hebben gesloten, zat me behoorlijk op de kop. Nu ik in de overgang ben lijkt het alsof zij weer helemaal opleeft.

Francien worstelt ook met haar Tang: ze strijdt ermee, lijdt eronder, ontdekt waar ze vandaan komt, zet er innerlijk een moederkloek naast en laat na enige tijd een klein meisje toe, dat van tekenen houdt. Aan het eind van het boek wil Tang het wel wat rustiger aandoen en gaat met pensioen.

Een beeldende illustratie van Voice Dialogue, het werken met innerlijke ikken.

Voor mij was en is dit een troostrijk en relativerend boek. Ik voel herkenning bij het lezen ervan, het laat me ook om mezelf lachen. Ik gun het elke vrouw in de overgang. Én haar partner en kinderen!

Lezen:« terug naar alle artikelen