Intuïtie, de kracht van diep weten

Geplaatst op 23 januari 2018

Wetenschappers hebben weleens geschat dat slechts 5% van de kennis bewust is. Die andere 95% is onbewust en sterk gerelateerd aan intuïtie, ook wel ‘diep weten’ genoemd. Dat weten is als het ware versleuteld opgeslagen in het lichaam, je kunt er niet rechtstreeks bij. Wanneer intuïtief weten opkomt is het alsof als in een bliksemschicht het antwoord op een wezenlijke vraag van binnenuit naar boven komt. We kennen het allemaal.

Dit portret zag ik afgelopen herfst op een tentoonstelling in het Palazzo Fortuny in Venetië. Het is een vroeg zelfportret van Alberto Giacometti uit 1935. De kunstenaar is vooral bekend om zijn hoge smalle bronzen mensfiguren op immense voetstukken. De tentoonstelling onderzocht het fenomeen intuïtie op een beeldende manier. Wat een geweldige ervaring om daar een dag rond te dwalen, een enorme voedingsbron voor mij.

Het portret laat treffend zien wat je nodig hebt voor intuïtief weten. Giacometti kijkt namelijk tegelijkertijd met één oog naar buiten en met het andere naar binnen naar zijn herinneringen en ervaringswereld, die lijfelijk voelbaar zijn. Het is een beeld dat me raakt omdat ik met die houding wil begeleiden. Ik wil steeds weer tegelijk naar binnen en naar buiten kijken, de ander ook daartoe uit te nodigen en zo diep weten een kans te geven mee te doen. Dat is nodig bij de complexe, trage vraagstukken waar het over gaat bij coaching.

Al jaren heb ik de wens een cursus lichaamsbewust begeleiden te geven voor professioneel begeleiders, mensen die met mensen werken. Er lijken steeds andere dingen belangrijker… Spannend om te zeggen, maar ik beloof dat ik dit jaar een try-out ga geven. Daar mag je me aan houden en leuker nog… meedoen!

 « terug naar alle artikelen